Målarskola!
Skrivet av: Eva-Marie Kl: 23:01
Jun
14

2011-06-14

Om du nu har fixat takpannor och plåtdetaljer så återstår det att byta dåliga brädor och att skrapa bort gammal färg. Lägg lite extra pengar på att få en bra skrapa. Du skall kunna byta blad och den skall vara greppvänlig annars orkar du inte skrapa särskilt länge. Om det är besvärligt att skrapa bort tjocka lager färg så kan du använda färgborttagningsmedel eller värmare.

Nu till de nya brädorna. Många byggleverantörer säger att de levererar grundmålade brädor. Dessa brukar dock endast vara skyddsmålade och är inte tillräckligt grundade. Du kan faktiskt ganska så lätt avgöra detta. Om de endast ser lite mjölkiga ut så är de bara skyddsmålade och måste grundmålas. När du väljer brädor till vindskivorna så skall de vara helt omålade eftersom de även skall Grundoljas. Förväxla nu inte grundolja med träolja. Träoljan är fetare och tränger inte in i träet som grundoljan gör utan skyddar på ytan. Träolja skall bara användas på tex terasser, utemöbler eller räcken där man inte skall måla över med en annan färg.

Förutom vindskivorna så är alltid ändträn särskilt utsatt. Ett tips är att snedsåga ändträet och låta brädan stå och dra i grundolja en stund före den sätts upp. 

  skada_ndtr  snedsga_ndtr  behandla_ndtr 

grundoljan beckers_trgrund beckers_oljefrg

När brädorna är grundoljade så skall de grundmålas med Beckers Prefekt Trägrund. En vattenburen alkyd och linoljebaserad grundfärg.

 En strykning med trägrunden på vindskivorna och sedan två strykningar med Beckers vattenburna Perfekt Oljefärg. Varför en oljefärg och inte en akrylat då? Oljefärg skall du använda när du målar kalla ytor. En kall yta är när brädan inte sitter mot en uppvärmd baksida, tex vindskivor och staket. Alla kanske inte vill lägga pengar på att använda så många olika sorters färger men du har igen det på ett bättre resultat och längre livslängd. Imorgon skall jag gå igenom val av fasadfärg och kulörer.

Eva-Marie

 

 Namn


KommentarKommentarer


Skrivet av: crork fiverr , 2015-10-16 @ 17:14
Kommentar:
rjV2N9 Looking forward to reading more. Great blog.Really thank you!

Skrivet av: crorkservice , 2014-07-18 @ 18:23
Kommentar:
GitiMH Enjoyed every bit of your blog.Much thanks again. Keep writing.