Målarskola!
Skrivet av: Eva-Marie Kl: 22:01
Jun
17

2011-06-17

Vilken sorts färg skall man välja? Ja, det beror på om du har nya brädor eller skall måla en gammal fasad. Har du nya brädor skall du välja Beckers Perfekt akrylat. Den håller kulör och glans upp till 15 år. Det är även den färg som står bäst emot mögelpåväxt. Annars kan det vara bra att måla med samma färg som du haft tidigare. Har du en gammal fasad med tjocka lager av färg så kan det hända att den är målad med linoljefärg och då måste du fortsätta med linoljefärg annars kan det bildas linoljeblåsor. Den färgen rekommenderar jag inte. Den är svår att måla med, satsa då hellre pengar på att byta fasad. Blanda nu inte ihop linoljefärg med oljefärg. Oljefärgen går bra att måla över med akrylat. Idag är de flesta färger vattenburna. Det kan vara svårt att förstå hur en oljefärg kan vara vattenburen. Jag brukar förklara det med att den vätska som avdunstar när färgen torkar är idag vatten mot som det var förr, lösningsmedel, färgen som finns kvar på väggen är fortfarande oljefärg- Nu följer en kort beskrivning av olika sorters färger till träfasader.

Perfekt Akrylat: Fasadfärg. Täckande. Håller kulören i 15 år. Bäst i test mot mögel. Ej till kalla ytor. Ommålning efter 12-15 år.

Perfekt Oljefärg: Fasadfärg och även till alla kalla ytor.Täckande. Ommålning efter 10-12 år.

Perfekt Täcklasyr: Fasadfärg. Låter träet lysa igenom lite. Oftast lite att skrapa vid ommålning efter 8-10 år,

Fasadlasyr: Fasadfärg. Ej täckande färg. Träet lyser igenom. Blir mörkare och mörkare för varje strykning. Kan skilja mycket på olika sidor av huset. Ommålning efter 8-10 år.

Falu Rödfärg: Slamfärg. Finns endast i röd, orange och svart. Billig. Har du målat med denna färg så kan du aldrig byta till en annan. Ommålning när väder och vind slitit av färgen.

 Järnvitrol: Fasadbehandling. Färglös. Bör blandas med lite träbets för att se var man behandlat träet. Inget skydd mot mögel. Grånar med tiden där solen kommer åt. Blir lätt flammig. Ommålas ej.

 linoljeblsa

Eva-MarieNamn


KommentarKommentarer